Обобщени резултати от проучването

четвъртък 05 ноември 2015
Обобщени резултати от проучването

Два пъти повече българи предпочитат да се лекуват с пририродни екстракти под формата на хранителни добавки вместо с медикаменти


12% процента от българите не се разболяват и нямат оплаквания до дълбока старост. Специалисти търсят техния профил.

На 4-ти ноември на пресконференция бяха обявени резултатите от Национално проучване “За нашето здраве”, инициирано от Асоциацията на Производителите и Вносителите на Хранителни Добавки в България (АПВХДБ). Кампанията, която стартира в началото на м.септември, проучи общественото мнение в Бургас,Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Сандански, Плевен, Благоевград и София. Успоредно с анкетата за самопопълване на място в десетте града, се проведе и електронен еквивалент на проучването на адрес http://ahd.bg/bg, което се попълваше онлайн. Целта на проучването на Асоциацията е да постави на фокус темата за здравето пред всеки и да намали факторите, водещи до заболявания.

Ето и резултатите:

От какво най-често се оплаква българинът:
1. Отпадналост, умора и липса на енергия – 37,6%
2. Нервност, раздразнителност и безсъние – 33,8%
3. Проблем със зрението – 32,3%
4. Проблем със ставите и ставния хрущял – 31,4%
5. Проблем със стомаха храносмилането и черния дроб – 21,8%
6. Мускулни схващани и мускулна умора – 20,2%
7. Отслабен имунитет, чести простудни състояния – 19,1%
8. Проблем с косата, кожата и ноктите – 18,6%
9. Проблеми със сърцето и високо кръвно – 18,4 %
10. Проблеми с паметта и концетрацията – 14,2%

Сред вредните фактори, които влошават качеството на живот на сънародниците ни се отличиха:

1. Подложените на ежедневен стрес и напрежение – 48,6%
2. Активните пушачи – 38,0%
3. Тези, които не се хранят здравословно – 34,5%
4. Обездвижени – 28,6%
5.С наднормено тегло – 27,9%
6. Любителите на твърдия алкохол – 9,5%

Интересен е фактът, че 28,1 % от българите предпочитат да се лекуват с прием на природни екстракти и хранителни добавки, в сравнение с 14%, които се лекуват с прием на медикаменти. Въпреки многобройните здравословни проблеми, които имат, по-голямата част от българите осъзнават, че е по-добре да се приемат хранителни добавки и природни екстракти вместо т.нар. тежка артилерия на лекарствените средства и антибиотиците.

От проведеното проучване става ясно, че ¼ от мъжете и всяка трета жена се оплакват от проблеми със ставите.

Повече от половината допитани, биха искали да подобрят качеството си на живот с повече време за почивка, а почти половината от анкетираните докладват, че са подложени на ежедневен стрес и напрежение.

46% споделят, че биха предприели подобряване качеството си на живот като включат в режима си прием на хранителни добавки.

Пресконференцията откри г-н Огнян Радев, Председател на Асоциацията, който сподели: “Инициирахме тази кампания, за да може всеки човек да обърне внимание на начина си на живот, на грижите, които полага за себе си и здравето си.” Той отбеляза, че ръстът на хранителните добавки е 10% на годишна база. Самите производители се самогерулират, покриват ХАССП и изискванията по ИСО. Доц. Д-р Мария Папазова допълни, че зад много от производителите на хранителни добавки стоят научни екипи с дългогодишен опит.

Участие в пресконференицията взе и маг. фармацевт Николай Костов, председател на АСА (Асоциацията на собствениците на аптеки). “Такова проучване, което да пита хората как се чустват, от какво се оплакват досега не е правено. Инициативата е похвална и силно се надявам няма да е единствена.” Той допълни, че в САЩ и в Европа хранителните добавки се продават извън аптечната мрежа и са много достъпни за всички.

Тук е моментът да обърнем внимание на оплакванията с най-висок процент сред анкетираните и да видим какво съветват специалистите.

“Няма стрес, има стресови фактори”, каза д-р Мария Папазова. “Две неща трябва да избере българинът - как да се храни и как да се грижи за здравето си. Въпросът не е дали да приемаме хранителни добавки. Въпросът е кои, как и по колко?”

Д-р Милушева допълни, че здравето е комплексно единство между душа, дух и тяло. А сентенцията “Човек е това, което яде.” вече не може да се разглежда така, тъй като на практика ние не знаем какво ядем. Проучванията в последните години показват, че процентът на полезните вещества, витамините и минералите в храните, които консумираме са паднали драстично, дори клонят към нулата. Именно затова е необходим и прием на хранителни добавки. Хранителната добавка не лекува, тя е едно необходимо допълнение към ежедневното ни хранене, за да се поддържаме в добро здраве и да правим превенция на по-сериозните здравословни проблеми, допълват специалистите.

Както всеки жив организъм, тялото ни е ресурсоемко. За да функционира нормално са му необходими множество елементи и съединения. Липсата и на едно от тях води до нарушаване на баланса. Тялото започва да компенсира тези липси с реакции, които ние наричаме симптоми.

Извода на специалистите е, че трябва да се грижим ежедневно за здравето си. Да осъзнаем кои са вредните фактори, които ни влияят и да започнем превенция срещу резултатите от тези фактори. Погрешно се смята за грижа подтискането на симптомите с медикаменти.

За да се преборим със симптомите на отпадналост, умора, липса на енергия, нервност, раздразнителност и безсъние трябва да насочим вниманието си към трите най-важни компонента за правилното функциониране на организма:

- СЪН; ХРАНЕНЕ; ДВИЖЕНИЕ.

Качеството на всеки един от тях,определя здравословното състояние и продължителността на живота. Ако само един от тези компоненти е нарушен, той влияе на другите два и тялото на човека минава в компенсаторен режим: неефективният сън забавя метаболизма и кара тялото да компенсира с наднормено тегло; обездвижването натрупва плаки и стеснява стените на кръвоносните съдове, което се компенсира с повишаване на кръвното налягане; изтъняващите кръвоносни съдове в следствие лоша храна, тялото ни компенсира с лош холестерол и пр. и пр.

Добрата новина е, че всички тези процеси изискват време до появата на първите симптоми, които ние се хвърляме тепърва да борим. А простата истина е, че лечението на симптомите не решава проблемите ни в дългосрочен план. Трябва да полагаме усилия, да се грижим за здравето си, да го пазим и да сме напълно наясно, че нашето здраве е в нашите ръце и зависи от нашите избори и решенията, които взимаме на ежедневен принцип.

Тази и още много полезна информация ще намерите на страницата на Асоциацията - http://ahd.bg/bg,

АсоциациятанаПроизводителите и Вносителите на ХранителниДобавки в България (АПВХДБ) е създадена през 2004 год. Тя обединява 25 от водещите производителии вносители на хранителни добавки, които представляват 80% от българския пазар.

АПВХДБ е член на EHPM (Европейска Федерация на Асоциациите на Производители на Продукти за Здравето) и IADSA (Международен Алианс на Асоциациите на Хранителните Добавки).

Основната цел, която си поставя Асоциацията с проучването “За нашето здраве”е, да постави на фокус темата за здравето пред всеки един българин и да провокира в него разбиране и желание за профилактика и превенция, чрез физическа активност, рационално хранене и приемане на натурални екстракти под формата на хранителни добавки. Комбинацията от тези три активности, се оказва най-прекият и безболезнен път към намаляване факторите, водещи до заболявания и повишава жизнеността и здравето на нацията, както от своя страна недвусмислено доказват статистическите данни при най-здравите народи в Европа.