Бургазлии са под стрес и с проблеми в ставите

понеделник 07 септември 2015
Бургазлии са под стрес и с проблеми в ставите

Национална кампания за проучване здравето на българина

„За нашето здраве“ с първи резултати от Бургас

Бургазлии са под стрес и с проблеми в ставите

На 4 септември, петък, пред общината в Бургас, се проведе първата анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина.

В рамките на деня, над 400 граждани дадоха своя принос за проучването, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти в центъра на града.

Вредни навици и фактори

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот, стана ясно, че:

най-висок процент от бургазлиите са подложени на негативен стрес - 43,6%.

Активните пушачи са 32,8%,

31% смятат, че не се хранят здравословно,

хора с ниска двигателна активност се преценяват 28,7%.

с наднормено тегло - 18,7%

Определят ли се като здрави бургазлии?

Парадоксално, на фона на не особено здравословния начин на живот, както недвусмислено сочат цифрите, 60% от анкетираните под 45 годишна възраст, определят себе си като здрави, което им носи увереност, че нямат нужда от профилактика и превенция. Процентът обаче рязко се променя във възрастовата група над 45 години, които намират здравния си статус за незадоволителен и са по-склонни да вземат съответните мерки. Едва 24% от анкетираните спортуват редовно, а само 20% приемат природни продукти под формата на хранителни добавки, за да подпомогнат организма си. Повече от половината пушачи признават, че не знаят, че организмът им се нуждае от допълнителен прием на витамини, минерали, антиоксиданти и други важни вещества, които липсват в организма им, поради негативното влияние на тютюневия дим.

От какво се оплакват хората в Бургас?

На първо място с 37 %, сред анкетираните в гр. Бургас са хората, които се оплакват от отпадналост, умора и липса на енергия, както и от раздразнителност и безсъние.

Причината е СТРЕС!

Ето и съвета на специалистите, как бургазлии да преборят стреса:

1. Спешно, веднага, се включете в занимания с активно движение поне два пъти седмично - запишете се на танци, научете тангото или стъпките на Ча-Ча. На морето сте - плувайте - това е най-щадящият за костите спорт.

2.Научете се и започнете да си готвите, на вас и вашите любими хора. Купувайте качествени продукти и забравете за полуфабрикатите, маргарина и готовите храни. Готвенето действа на психиката, отпуска нервната система, успокоява мисленето, а когато сервирате ще усетите как стресът е изчезнал и даже се усмихвате. Храната, която поднасяте ще е питателна и без вредни консерванти и заместители.

3.Към дневното меню трябва да добавим повече плодове и зеленчуци, да приемаме повече течности, да увеличим движението, а към храната да добавим витамини, минерали и антиоксиданти. Най-често използваните елементи са: коензим Q10, магнезий, витамини Е, В, А и С.

Коензим Q10 е основен компонент на всяка клетка, който осигурява енергия за нормалното протичане на метаболитните процеси и правилното функциониране на човешкия организъм. С напредване на възрастта, при повишена умствена и физическа дейност, количеството на Коензим Q10 в клетките намалява, което води до лесна уморяемост и понижен жизнен тонус.

Магнезият е необходим за усвояването и натрупването на енергия, за нормалната функция на нервната и мускулната система. Един от първите симптоми на липса на магнезий е хроничната умора.

Витамините от група B са необходими за поддържане жизнеността и енергията на организма, подпомагат запазването на здрави зъби, кости, коса, кожа и нокти. Освен това, те повишават работоспособността като намаляват чувството за отпадналост и умора.

Витамин С е важен за нормалното функциониране на имунната система, допринася за нормалната функция на кръвоносните съдове и нервната система.

Добре е да знаем, че симптомите на отпадналост и умора, могат да са причинени от друг, по-сериозен проблем, което задължително налага посещение при лекар.

На второ място - проблем в ставите с 28%

За никой не се оказа изненада, че живеещите на брега на морето излъчиха висок процент на засегнатите от проблеми в ставите. 28 % от анкетираните споделят за наличието на проблеми със ставите и мускулите. Тези проблеми могат да са породени от влажния климат, усилено натоварване или в резултат на травми, а с напредване на възрастта - на намаляване на синовиалната течност и регенериращата способност на ставния хрущял. Тогава, в засегнатите тъкани на ставите, мускулите и сухожилията настъпват изменения, които водят до възпалителни процеси, придружени с болки и затруднено движение.

Едва 15 % от анкетираните знаят, че биха могли да вземат превантивни мерки, за да предпазят ставите си и да подпомогнат възстановяването на ставния хрущял. Съветът на специалистите е да не се чака влошаване на състоянието при рисковите групи, а след навършване на 40 години, профилактиката става повече от препоръчителна. Тогава, проблемите обикновено се засилват и при ненавременни мерки, се появява дискомфорт при движение, което от своя страна би могло да причини обездвижване. Обездвижването е една от основните причини за наднормено тегло, повишаване на кръвното налягане и драстично увеличава риска от инсулт и инфаркт. Освен задължителната консултация с лекар при възникване на проблеми със ставите, плуването, колоезденето и разходките сред природата, биха могли да подобрят значително двигателния статус.

Специална група добавки към храната, също биха могли да спомогнат производството на синовиална течност и да подпомогнат образуването на хрущялната тъкан. Сред тях се отличават тези, които съдържат глюкозамин сулфат и хондротоин сулфат, също така екстракт от Boswellia serrata (тамяново дърво), колаген, хиалуронова киселина. Приемът на глюкозамин сулфат има благоприятен ефект при остеоратроза като облекчава дискомфорта и спомага за намаляване на развитието на дегенеративните процеси в ставата. От друга страна, клинични проучвания доказват, че при перорален прием хондроитин сулфат има благоприятно действие при дегенеративните ставни процеси. Основният белтък в съединителната тъкан при всички бозайници – колагенът, също спомага значително за развитието на тъканите, а подвижността и здравината на ставите се повлиява чудесно от екстракта от тамяново дърво.

По препоръка на специалистите по ставни проблеми, хранителните добавки за ставен комфорт е добре да се приемат в продължение на три месеца и след почивка от един месец, курсът на терапия трябва се повтори поне два пъти в годината.

Националното проучване продължава в Стара Загора. Очаквайте информация как се грижат за дравето си заралии и какви са сравненията на резултатите с жителите на Бургас?

Успоредно с анкетата за самопопълване в десетте града, се провежда и електронен еквивалент на проучването - представително онлайн изследване на адрес www.ahd.bg

Кампанията се осъществява с подкрепата на Български фармацевтичен съюз.

По инициатива на АПВХДБ

Асоциацията на Производителите и Вносителите на Хранителни Добавки в България (АПВХДБ) е създадена през 2004 год.. Тя обединява 25 от водещите производители и вносители нахранителни добавки, които представляват 80% от българския пазар.

АПВХДБ е член на EHPM (Европейска Федерация на Асоциациите на Производители на Продукти за Здравето) и IADSA (Международен Алианс на Асоциациите на Хранителните Добавки)

Основната цел, която си поставя Асоциацията с проучването “За нашето здраве” е, да постави на фокус темата за здравето пред всеки един българин и да провокира в него разбиране и желание за профилактика и превенция, чрез физическа активност, рационално хранене и приемане на натурални екстракти под формата на хранителни добавки. Комбинацията от тези три активности, се оказва най-прекият и безболезнен път към намаляване факторите, водещи до заболявания и повишава жизнеността и здравето на нацията, както от своя страна недвусмислено доказват статистическите данни при най-здравите народи в Европа.