Варна - резултати, сравнения и съвети на специалисти

сряда 16 септември 2015
Варна - резултати, сравнения и съвети на специалисти

На 11-ти септември, петък, на входа на Морската градина във Варна се проведе третата анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина – „За нашето здраве“.

Първатите две спирки на проучването бяха в Бургас и Стара Загора.

През целия ден, гражданите активно даваха своя принос за проучването, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти.

Оказва се, че жителите на морската ни столица полагат най-много грижи за здравето си, в сравнение с Бургас и Стара Загора. Във Варна, само 13,5 % не обръщат никакво внимание на здравето си, в сравнение с процента в Бургас и Стара Загора, който надхвърля 20.

Интересен е и фактът, че 25,8 % от варненци предпочитат да приемат природни екстракти и хранителни добавки за сметка на лекарствени продукти - 17%.

Вредни навици и фактори

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот, става ясно, че:

- Най-висок процент от варненци са подложени на ежедневен стрес – 34,5%;

- Тези, които намират, че не се движат достатъчно са 29,3% от анкетираните;

- 22,2% на възраст 25-45 г.пушат;

- 27,8% смятат, че не се хранят правилно;

- 25% искат да спортуват, но не го правят!

Определят ли се като здрави варненци?

Тук, за разлика от предишните два града, високият процент хора, отговорили, че полагат грижи за здравословното си състояние като цяло, води и до логично високият процент на хората, които определят себе си като здрави – цели 72,2%.

От какво се оплакват хората във Варна?

Първо място за проблемните стави

И тук, както и в Бургас, живеещите на брега на морето излъчиха висок процент на засегнатите от проблеми в ставите. 26,9 % от анкетираните споделят за наличието на проблеми със ставите и мускулите. Тези проблеми могат да са породени от влажния климат, усилено натоварване или в резултат на травми, а с напредване на възрастта - на намаляване синовиалната течност и регенериращата способност на ставния хрущял. Тогава, в засегнатите тъкани на ставите, мускулите и сухожилията настъпват изменения, които водят до възпалителни процеси придружени с болки и затруднено движение.

Във Варна, всеки втори от анкетираните не знае /56,1%/, че би могъл да взема превантивни мерки, за да предпази ставите си и да подпомогне възстановяването на ставния хрущял. Съветът на специалистите е да не се чака влошаване на състоянието при рисковите групи, а след навършване на 40 години, профилактиката става повече от препоръчителна. Тогава, проблемите обикновено се засилват и при ненавременни мерки, се появява дискомфорт при движение, което от своя страна би могло да причини обездвижване. Обездвижването е една от основните причини за наднормено тегло, повишаване на кръвното налягане и драстично увеличава риска от инсулт и инфаркт. Освен задължителната консултация с лекар при възникване на проблеми със ставите, плуването, колоезденето и разходките сред природата, биха могли да подобрят значително двигателния статус. Специална група добавки към храната, също биха могли да спомогнат производството на синовиална течност и да подпомогнат образуването на хрущялната тъкан. Сред тях се отличават тези, които съдържат глюкозамин сулфат и хондротоин сулфат. Добре е да се знае, че синтезът на хиалуроновата киселина бива подпомаган от N-ацетилглюкозамините, а активната съставка МСМ, облекчава възпалението и отока в ставите, мускулите и сухожилията. Главният белтък в съединителната тъкан при всички бозайници – колагенът, също спомага значително за развитието на тъканите, а подвижността и здравината на ставите се повлиява чудесно от антиоксиданта тамяново дърво. За напълно достатъчен прием на природни екстракти под формата на хранителни добавки, се смятат два тримесечни курса на прием - през пролетта и есента.

На второ място във Варна се явява проблемът с лошия холестерол.

Интересна тук е съпоставката между двата най-големи града на българското черноморие. Анкетата сочи, че жителите на Бургас, страдат три пъти по-малко от проблеми с лошия холестерол, в сравнение с тези във Варна.

Специалистите съветват:

 Профилактика и превенция, чрез активен двигателен режим, разходки, плуване, консумация на риба, добавки към храната, като Омега 3 в комбинация с Коензим Q10, селен и др. Тези натурални продукти подпомагат нормалната сърдечна дейност, спомагат за нормалните нива на холестерола и триглицеридите, съдействат за поддържането на нормалното кръвно налягане, доставят енергия, подобряват тонуса, активират метаболизма и повишават антиоксидантната защита. Много важни са периодичните медицински прегледи!

Над 3000 проучвания потвърждават положителния ефект на Омега 3 за поддържане на нормални нива на холестерола, нормално кръвно налягане и здрави кръвоносни съдове. Омега 3 допринася за намаляване на възпалителните процеси по стените на кръвоносните съдове, както и риска от образуването на тромби и запушване на съдовете. Омега-3 мастните киселини са жизненоважен компонент, който човешкият организъм не може сам да произведе. Този компонент се внася отвън, посредством консумацията на риба, рибни продукти и хранителни добавки, съдържащи Омега 3.

България се нарежда на предпоследно място сред европейските страни по консумация на риба с4,6 кг/година, на глава от населението. В развитите европейски страни, консумацията е между 20 и 56 кг. годишно. Като добавим стреса, употребата на алкохол и наследствената обремененост, получаваме намалена защитата на организма срещу агресивните свободни радикали и вследствие на това, увреждаме стените на кръвоносните си съдове.

Сърцето се нуждае и от Коензим Q10, за да се поддържа в добра форма и да работи на нормални обороти. Коензим Q10 предпазва клетките от оксидативен стрес, подпомага имунитета и здравето на хора със сърдечно-съдови заболявания. Особено важно е Коензим Q10 да се приема допълнително от хора, пиещи статини, тъй като те блокират синтеза на Коензим Q10 в тялото.

Селенът е силен антиоксидант, който предпазва клетките от свободните радикали. Високите нива на агресивните свободни радикали увреждат стените на кръвоносните съдове – тези места стават грапави, по тях се прилепват кръвни елементи, окислени мазнини и бактерии и впоследствие се получават т.нар. атероматозни плаки. Селенът, заедно с Коензим Q10, е част от антиоксидантна система, която предпазва съдовете от окислително увреждане и спомага за намаляване на риска от атеросклероза.

Какво казаха за проучването в новините на ТВ "Черно Море" - вижте в 3:30 мин.

Следващата спирка на проучването беше в Русе (14.09-данните се обработват) Предстои Пловдив (18.09) и В. Търново (23.09)  и др.


Кампанията се осъществява с подкрепата на Български фармацевтичен съюз.