Стара Загора - резултати, сравнения и съвети на специалисти

четвъртък 10 септември 2015
Стара Загора - резултати, сравнения и съвети на специалисти


На 7-ми септември, понеделник, в центъра на Стара Загора, се проведе втората анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина – „За нашето здраве“.

Първата спирка на проучването беше в Бургас на 4 септември.

През целия ден, близо 400 граждани дадоха своя принос за проучването, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти.

Вредни навици и фактори

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот, става ясно, че:

- Най-висок процент от заралии имат проблеми със зрението – 31,6%;

- Проблеми със сърцето и кръвното налягане изпитват 21,3% от анкетираните;

- 47% на възраст 25-45 г.пушат;

- 36 % на възраст 46-55 г., утотребяват над 100 гр. алкохол на ден;

-30,7% от старозагорци не полагат специални грижи за здравето си – не спортуват, не се хранят здравословно, не ходят на профилактични прегледи и не приемат витамини и природни екстракти под формата на хранителни добавки;

- За хора с наднормено тегло се смятат 13% от анкетираните в Стара Загора, като тук повеждат Бургас в резултата с 3%.

Определят ли се като здрави старозагорци?

Парадоксално, на фона на не особено здравословния начин на живот, както недвусмислено сочат цифрите, 54,7% от анкетираните под 45 годишна възраст, определят себе си като здрави, което им носи увереност, че нямат нужда от профилактика и превенция. Процентът обаче рязко се променя във възрастовата група над 45 години, които намират здравния си статус за незадоволителен и са по-склонни да вземат съответните мерки.

От какво се оплакват хората в Стара Загора?



Първо място за проблемите със зрението

Човек получава 90% от информацията през очите, затова проблемен се явява процентът сред анкетираните в гр. Стара Загора. Тук 31,6% се оплакват от проблеми със зрението. Най-често срещаните причини са: преумора, породена от изкуствена светлина, работа с компютър, сухота, предизвикана от климатици и замърсена околна среда.

За да избегнат ранното поставяне на очила и да облекчат дискомфорта, специалистите съветват старозагорци да спазват строг режим на работа и почивка, да приемат витамини за подпомагане възстановяването на естествените защитни механизми на очите. Такива действия имат Омега мастнитекиселини, витамини А, В2 и Е. Те предпазват от оксидативния стрес. Омега с гинко-билоба спомагат оросяването на очите, но разбира се, най-добре е първо консултацията с очен лекар.

Национална кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“ излезе с резултати от Стара Загора

Старозагорци най-много се оплакват от проблеми със зрението и кръвното налягане



На второ място в Стара Загора се явява проблемът със сърцето и високото кръвно налягане - 21,3%.

По данни на СЗО от 2011 г. смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания в България са 60%. Същевременно статистиката сочи, че преобладаващата част от хората у нас - 60, 70% не се безпокоят и не вземат никакви мерки. Доказано е, че има директна връзка между тютюнопушенето и възникване на сърдечно-съдови проблеми. В България 44% от населението са пушачи. 30% се хранят нездравословно. Чрез Junk food приемат трансмазнини, съдържащи се и във всички всички маргарини, които се отлагат необратимо в кръвоносните съдове.

България се нарежда на предпоследно място сред европейските страни по консумация на риба с 4,6 кг. на година, който осигурява безценните Омега 3 мастни киселини. В развитите европейски страни консумацията е между 20 и 56 кг. годишно. Като добавим стреса, употребата на алкохол и наследствената обремененост, получаваме намалена защитата на организма срещу агресивните свободни радикали и вследствие на това, увреждаме стените на кръвоносните си съдове. По повредените места се прилепват кръвни елементи, окислени мазнини и бактерии, а така се образуват вредните атеросклеротични плаки. Те стесняват кръвоносните съдове, затрудняват движението на кръвта, работата на сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Често резултатът е високо кръвно налягане, разкъсване на кръвоносните съдове, което води до инфарк или инсулт. В забързаното ежедневие не обръщаме особено внимание на този проблем, защото натрупалите се по стените на кръвоносните съдове плаки не причиняват пряко болка или дискомфорт, но носят голям риск за здравето и живота ни.

Според пручването в гр. Стара Загора, цели 54% признават, че не извършват никаква физическа активност.

Едва 13% знаят, че могат да вземат превантивни мерки.

Специалистите съветват: Профилактика и превенция, чрез активен двигателен режим, разходки, плуване, консумация на риба, добавки към храната, като Омега 3 в комбинация с Коензим Q10, селен и др. Тези натурални продукти подпомагат нормалната сърдечна дейност, спомагат за нормалните нива на холестерола и триглицеридите, съдействат за поддържането на нормалното кръвно налягане, доставят енергия, подобряват тонуса, активират метаболизма и повишават антиоксидантната защита. От изключителна важност са периодичните медицински прегледи!


Следвщата спирка на проучването е на 11 септември петък в град Варна.

Успоредно с анкетата за самопопълване в десетте града, се провежда и електронен еквивалент на проучването - представително онлайн изследване на адрес www.ahd.bg

Кампанията се осъществява с подкрепата на Български фармацевтичен съюз.

Основната цел, която си поставя Асоциацията с проучването “За нашето здраве”е, да постави на фокус темата за здравето пред всеки един българин и да провокира в него разбиране и желание за профилактика и превенция, чрез физическа активност, рационално