София - резултати, сравнения и съвети на специалисти

събота 03 октомври 2015
София - резултати, сравнения и съвети на специалисти

Национална кампания за проучване здравето на българина
„За нашето здраве“ излезе с резултати от София.
Столичани се оплакват най-вече от лош холестерол и липса на енергия.

На 6-ти октомври, вторник, на бул. Витоша, в близост до църквата „Света Неделя” в София, се проведе десетата, последна анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“.

Проучването стартира на 4 септември в Бургас и в рамките на месец премина през Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Сандански, Плевен и Благоевград.

Успоредно с анкетата за самопопълване на място, се проведе и електронен еквивалент на проучването - представително изследване на адрес www.ahd.bg, което всеки желаещ попълва онлайн.

През целия ден софиянци активно даваха своя принос, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти.


И столицата ни не се разграничи от останалите девет града по въпроса със стреса. 43,8% от анкетираните са отбелязали, че ежедневно са подложени на стрес и напрежение. Най-висок процент пушачи са регистрирани в спектъра до 25 годишна възраст – 33,7%. С повишаването на възрастовата граница, процентът осезаемо намалява, като при 66 годишните той е едва 2%. В същия ред на мисли, впечатление прави и положението с алкохола. Тук най-висок процент употребяващи алкохол в количество надвишаващо безвредните 50 грама концентрат на ден, са младите хора на възраст до 25 години - 24,5 %. И тук процентът намалява с напредването на възрастта, като за сравнение при 25-35 годишните е 13%, а след 66 години вече е само 1,9%.

Вредни навици и фактори

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот на софиянци става ясно, че:

- Подложени на ежедневен стрес са 43,8%;

- Пушачите са 34,6%.

- 32,9% не се хранят правилно;

Определят ли се като здрави в София?

36% от анкетираните на възраст до 25 години се самоопределят като здрави, като този процент намалява с възрастта и достига едва 3,4% при хората над 66 год. 30% до 25 години споделят, че не се хранят здравословно, но въпреки това едва 11% от тях имат проблеми с теглото. Този парадокс намира обяснение в следващата възрастова група - 25-35, където 31,8% вече са с наднормено тегло. Прави впечатление, че анкетираните на възраст 46-65 години водят най-здравословен живот - почти не пушат, не употребяват алкохол, нивата на стрес са в рамките на разумното, хранят се правилно и нямат наднормено тегло. Най-високият процент приемащи билкови екстракти под формата на хранителни добавки също е при хората над 66 години – 40,7%, но тук те не са профилактично или превантивно средство, а придружаващи медикаментозното лечение на редица здравословни проблеми. В другите възрастови групи, процентът се колебае между 7 и 13,5.

Няма как тези цифри да не ни наведат на мисълта, че безотговорното поведение към здравето на млади години, се отразява отрицателно с напредването на възрастта. Самото значение на думата «здравеопазване» е недвусмислено - първо е «Профилактични мерки за опазване на здравето на населението» и чак след това «Лечение на заболяванията му». За съжаление, цялостното проучване «За нашето здраве» сочи твърде късно осъзнаване нуждата от профилактика и превенция, чрез здравословно хранене, активно движение и приемане на природни продукти под формата на хранителни добавки.

От какво се оплакват хората във София?


Вижте видеото ТУК

33,3% от анкетираните на възраст над 66 години се оплакват от завишeни нива на лошия холестерол, проблеми със сърцето и високо кръвно.

По данни на СЗО от 2011 г. смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания в България са 60%. Същевременно статистиката сочи, че преобладаващата част от хората у нас - 60, 70% не се безпокоят и не вземат никакви мерки. Доказано е, че има директна връзка между тютюнопушенето и възникване на сърдечно-съдови проблеми. В България 44% от населението са пушачи. 30% се хранят нездравословно. Чрез Junk food приемат трансмазнини, съдържащи се и във всички всички маргарини, които се отлагат необратимо в кръвоносните съдове.

България се нарежда на предпоследно място сред европейските страни по консумация на риба с 4,6 кг. на година, който осигурява безценните Омега 3 мастни киселини. В развитите европейски страни консумацията е между 20 и 56 кг. годишно. Като добавим стреса, употребата на алкохол и наследствената обремененост, получаваме намалена защитата на организма срещу агресивните свободни радикали и вследствие на това, увреждаме стените на кръвоносните си съдове. По повредените места се прилепват кръвни елементи, окислени мазнини и бактерии, а така се образуват вредните атеросклеротични плаки. Те стесняват кръвоносните съдове, затрудняват движението на кръвта, работата на сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Често резултатът е високо кръвно налягане, разкъсване на кръвоносните съдове, което води до инфаркт или инсулт. В забързаното ежедневие не обръщаме особено внимание на този проблем, защото натрупалите се по стените на кръвоносните съдове плаки не причиняват пряко болка или дискомфорт, но носят голям риск за здравето и живота ни.

Специалистите съветват: Профилактика и превенция, чрез активен двигателен режим, разходки, плуване, консумация на риба, добавки към храната, като Омега 3 в комбинация с Коензим Q10, селен и др. Тези натурални продукти подпомагат нормалната сърдечна дейност, спомагат за нормалните нива на холестерола и триглицеридите, съдействат за поддържането на нормалното кръвно налягане, доставят енергия, подобряват тонуса, активират метаболизма и повишават антиоксидантната защита. Много важни са периодичните медицински прегледи!

40 % от софиянци се оплакват от отпадналост, умора и липса на енергия

Стрес, икономическа и социална среда, замърсена околна среда, обездвижване и непълноценно хранене, биха могли да бъдат част от причините за тези неприятни състояния.

Специалистите съветват да започнете да се храните здравословно, да включите в дневното си меню повече плодове и зеленчуци, да пиете повече течности, да се движите и да добавите към храната си витамини, минерали и антиоксиданти, които обезвреждат свободните радикали.

Най-често използваните елементи са: Коензим Q10, магнезий, витамини Е, В, А и С.

Добре е да знаете, че симптомите на отпадналост и умора, могат да са причинени от друг, по-сериозен проблем, което задължително налага посещение при Вашия лекар.

Коензим Q10е основен компонент на всяка клетка, който осигурява енергия за нормалното протичане на метаболитните процеси и правилното функциониране на човешкия организъм. С напредване на възрастта, при повишена умствена и физическа дейност, количеството на Коензим Q10 в клетките намалява, което води до лесна уморяемост и понижен жизнен тонус.

Магнезият е необходим за усвояването и натрупването на енергия, за нормалната функция на нервната и мускулната система. Един от първите симптоми на липса на магнезий е хроничната умора.

Витамините от група Bса необходими за поддържане жизнеността и енергията на организма, подпомагат запазването на здрави зъби, кости, коса, кожа и нокти. Освен това, те повишават работоспособността като намаляват чувството за отпадналост и умора.

Витамин С еважен за нормалното функциониране на имунната система, допринася за нормалната функция на кръвоносните съдове и нервната система.

«Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки в България» ще обяви края на кампанията «За нашето здраве» за 2015 година на пресконференция в на 04. ноември, като излезе с официална информация, която ще обобщи резултатите от представителното проучване проведено както в десетте български града, така и онлайн. Тогава ще получим отговорите на редица въпроси свързани със здравето на нацията ни, като например: къде сънародниците ни са най-здрави, от какво най-често се оплакваме, как предпочитаме да се справяме със здравословните си проблеми, склонни ли сме да поемем отговорност за здравословното си състояние и в каква степен то зависи от начина ни на живот в различните краища на България.

Ако сте пропуснали да дадете своя принос към представителното изследване, все още можете да го направите на www.ahd.bg

Кампанията се осъществява с подкрепата на Български фармацевтичен съюз.

Асоциацията на Производителите и Вносителите на Хранителни Добавки в България (АПВХДБ) е създадена през 2004 г. и обединява 25 от водещите производители и вносители на хранителни добавки, които представляват 80% от българския пазар.

АПВХДБ е член на EHPM (Европейска Федерация на Асоциациите на Производители на Продукти за Здравето) и IADSA (Международен Алианс на Асоциациите на Хранителните Добавки).

Основната цел, която си поставя Асоциацията с проучването “За нашето здраве” е, да постави на фокус темата за здравето пред всеки един българин и да провокира в него разбиране и желание за профилактика и превенция, чрез физическа активност, рационално хранене и приемане на натурални екстракти под формата на хранителни добавки. Комбинацията от тези три активности, се оказва най-прекият и безболезнен път към намаляване факторите, водещи до заболявания и повишава жизнеността и здравето на нацията, както от своя страна недвусмислено доказват статистическите данни при най-здравите народи в Европа.